niedziela, 14 października 2018

Białoruska kuchnia - Беларуская кухня

          Otrzymana kartka z Białorusi, skłoniła mnie do poczytania o kuchni sąsiedniego kraju. Wywodzi się z przepisów ludowych i tradycji, opartych na źródłach pożywienia (głównie zbożach i warzywach bulwiastych).Oferuje duży wybór potraw ziemniaczanych i mącznych; jej podstawę stanowią ziemniaki, kwaśny żytni chleb, kapusta i wieprzowina.
Najbardziej znane potrawy kuchni białoruskiej to: zrazy, kołduny, maczanka z blinami, placki ziemniaczane (draniki), syrniki (placki z serem) a także zupy - żur, krupnik, chłodnik i barszcz. Znane białoruskie napoje to kwas chlebowy i sok brzozowy.
           Napis na pocztówce "Родны кут" (w tłumaczeniu "ojczyzna", "rodzinny kąt") często wykorzystywany jest w nazwach restauracji serwujących tradycyjne dania białoruskie, a także sklepach oferujących białoruskie produkty spożywcze.



Kartka od Nastasii, Mińsk
Dziękuję

Brak komentarzy:

Wielkanoc - Вялікдзень

 Wielkanoc - Вялікдзень Kartka od Igara, Mińsk